grčevi kod beba

Grčevi u stomačiću2 minuta čitanja

Grčevi kod beba su noćna mora svakog roditelja jer nam se čini šta god uradili da ništa ne pomaže…
Suprug i ja smo pokušavali sve i svašta, od raznoraznih preparata, preko termofora , toplih pelena, irske muzike, koja je ne znamo zašto prijala našem detetu, čak sam i ja koja sam antitalenat za pevanje izmislila pesmicu koju sam joj pevala , a koja ju je smirivala bar na kratko…..
Naše dete je imalo grčeve punih pet meseci iako je bilo dojeno. Ono što je možda najvažnije je to da prihvatite da  grčevi mogu da nastanu već sa nedelju dana starosti i da traju do šest meseci.
Prosečno trajanje je od dve nedelje do 4 meseca. Kako nastanu , tako mogu brzo i da nestanu.

Bebe u početnim mesecima života imaju grčeve jer ne mogu baš dobro da svare laktozu iz mleka , a to je zato što nemaju dovoljnu količinu jednog enzima koji se zove LAKTAZA.
Na našem tržištu postoje preparati koji sadrže laktazu , kao i oni koji sadrže probiotske kulture ( dobre crevne bakterije ) koji su efikasni u ublažavanju grčeva. U svakoj apoteci farmaceut će Vam objasniti šta koji preparat sadrži i koliko je efikasan.
Ali ono što je još važno je koju Vi hranu konzumirate ako dojite. Generalno bi trebalo izbegavati brokoli, prokelj, karfiol, začinjeno, velike količine kafe i mahunarke jer to sve podstiče stvaranje gasova kod beba. Takođe ako dojite postoje i čajevi za dojilje koji u sebi sadrže komorač koji pomaže da beba lakše svari mleko.
Pri hranjenu bi bebu trebalo da podignete da podrigne nekoliko puta , a ne samo na kraju hranjenja. Utopljavanje bebinog stomačića i masaža su takođe metode kojima bebi možete ublažiti grčeve. Ako se beba hrani adaptiranim mlekom i ima grčeve , pre promene mlečne formule, obavezno konsultujte pedijatra jer ako dete dobro napreduje, grčevi sami po sebi nisu dovoljan razlog za promenu vrste mleka.
Bebama kad su male više odgovara mirnije okruženje, bez mnogo stimulusa u vidu svetlećih igračaka , TV-a, razdražujuće muzike… Naravno najvažnije od svega je maženje i ljuljuškanje i mamin glas koji prija bebi jer bebe traže puno ljubavi i pažnje.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *