vrtoglavica

Vrtoglavica… ali ne ona ljubavna5 minuta čitanja

Sećate li se onog osećaja vrtoglavice koji osetite kada ulicom prođete pored bivšeg ili bivše, drhtaja koji prđe kroz telo i trenutne vrtoglavice koja vam prođe kroz telo dok on ili ona sa novom ili novim prolaze pored vas i ne primetivši da postojite. E vidite to je, bar u neku ruku, najbezazleniji vid vrtoglavice i dobar način da se opiše šta je vrtoglavica.

Zbog ovog razloga nastanka vrtoglavice se obično pacijenti ne javljaju kod lekara ( osim ako….) ali sa druge strane jedna od najčešćih tegoba na koju nam se pacijenti žale kada dođu u opštu praksu jeste vrtoglavica. Čak se može reći da ona predstavlja tegobu koja može da se poveže sa gotovo svim oboljenjima koje postoje…

Ali nemojte da se bojite uglavnom je bezazlena, ali jeste nezgodna i zahteva pažnju.

Mnogo ljudi se susreće sa vrtoglavicom. To je neprijatno stanje, većina pacijenata ga opisuje kao da se oni ili njihovo okruženje vrti oko njih. Često imaju osećaj malaksalosti, mučninu, nestabilnosti pri hodu, osećaj propadanja, neko ima osećaj kao i da lebdi, nekad je praćeno nesvesticom, poremećajima vida u smislu blickanja, svetlucanja…

No, vratimo se na ono što je bitno za pacijente je, a to je kada treba da se jave lekaru jer simptomi vrtoglavice mogu trajati nekoliko sekundi do nekoliko sati, naravno i dana i bitno je pored toga šta još imate od simptoma.

Ako pored vrtoglavice dobijate iznenadnu glavobolju, neprestano povraćate, ako osetite bolove u grudima i nepravilan srčani rad, slabost u jednoj strani tela ili jednom delu tela, probleme sa govorom, nemogućnost da hodate, duple slike, visoku temperaturu i ukočenost u vratu – to su definitivno znakovi zbog kojih što pre treba da se obratite doktoru jer te stvari treba detaljno ispitati .

Sada ćemo pokušati da na jednostavan način objasnimo kako nastaje vrtoglavica u većini slučajeva.

Naš mozak prima informacije iz više izvora. Prvo preko čula vida koje nam govori gde se nalazimo u prostoru i kuda se krećemo. Drugo su senzorni nervi u celom telu, koji našem mozgu šalju signal o položaju tela i kretanju, zapravo pomoću njih osećamo kretanje i položaj. Treće je naše unutrašnje uvo odgovorno za osećaj gravitacije i za hodanje unazad. I kod tog trećeg izvora informacije najčešće nastaje problem. Vidite kad postoji problem sa unutrašnjim uhom, signali koji naš mozak prima preko čula vida i senzornih nerava sukobljava se sa onim što prima iz unutrašnjeg uha, a kao rezultat toga nastaje vrtoglavica.

Nama se najčešće u opštoj praksi javljaju osobe koje imaju problem sa ušima, visokim pritiskom i problem sa anemijom. Vrlo često mladi imaju vrtoglavicu zbog dugog gledanja u mobilni telefon i položaja glave koji to zahteva. Pogotovo ako u telefon gledaju dok se voze.

Od ostalih uzroka bi pomenuli BPPV ( benigni paroksimalni pozicioni vertigo) ili dobroćudna iznenadna poziciona vrtoglavica koja se pojavljuje promenom položaja kad naglo okrenete glavu, okrećete se u krevetu, naglo ustajete, zapravo svaki nagli pokret glave može da je pruzrokuje. Ovi napadi vrtoglavice obično kratku traju, ali znaju da se često ponavljaju, ali isto problem može da se reši u toku nekoliko nedelja do nekoliko meseci jer većinom uzrok ovakvih napada je nepoznatog porekla.

Zatim tu je Menierovu bolest koja predstavlja povećan pritisak endolimfe (tečnosti u unutrašnjem uhu) koja se ispoljava napadima vrtoglavice. Tome često prethodi zujanje u ušima i poremećaji sa sluhom. I njoj ćemo posvetiti poseban tekst.

Čest uzrok vrtoglavice su bolesti kardiovaskularnog sistema kao što je povećan krvni pritisak, angina pectoris, kardiomiopatije i jednostavno loša cirkulacija generalno, recimo problem sa cirkulacijom u vratu.

Naravno, vrtoglvicu može da uzrokuje i nizak krvni pritisak, zapravo pad pritiska ispod vrednosti na koje je čovek navikao što je uobičajeno tokom leta kad su visoke temperature jer se krvni sudovi šire.

Anemija je takođe može biti uzročnik ovog stanja, ali i hipoglikemija ( nizak šećer u krvi-obavezno jedite , pogotovo leti ), dehidratacija ( unosite dovoljno tečnosti , vodu posebno).

Na kraju , neurološka oboljenja kao što je npr. Parkinsonova bolest ili multipla skleroza mogu imati kao simptom vrtoglavicu, ali i mnogi lekovi kao nus pojavu znaju da daju ovu tegobu.

Šta vi trebate da radite ako imate vrtoglavicu?

Pre svega kao i kod svih bolesti bitno je naći uzrok. Najosnoviji pregled, kompletna laboratorija i ekg su pregledi koje morate da uradite što pre. Posle toga na red dolazi pregled ušnog lekara i neurologa. Posle pregleda određuje se terapija ili se pacijent šalje na dalje preglede (skener, magnet, rendgen sinusa…). Sama terapija zavisi od uzroka nastanka vrtoglavice, ali zajedničko joj je da je potrebno neko vreme da se oseti neki boljitak, pogotovo ako su simptomi izraženi.

Sve u svemu kao i svaka bolest vrtoglavica zahteva pažnju i razne analize.

A ako ste slučajno prošli pored bivšeg ili bivše i osetili vrtoglavicu, nasmejte se u sebi i pomislite kako je život lep i kako će uvek biti sledećeg ili sledeće.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Pitajte nas, recite šta mislite :)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *