voda

Voda ili pivo, pitanje je sad! Da li pivo može da zameni vodu?2 minuta čitanja

Da li ste znali da voda čini 60 procenata tela odrasle osobe, a 50 procenata osobe starije od 80 godina. Šta nam to govori?

Voda predstavlja glavni, neophodni i najbitniji faktor našeg zdravlja i zato je treba unositi u dovoljnoj količini.

Mi smo u suštini bića sastavljena od vode. Ćelije koje nas čine, vodu koriste u cilju izbacivanja štetnih produkata organizma. Kada vode nema dovoljno, naše ćelije koriste vodu iz svojih rezervi i time troše same sebe i skraćuju vreme svoga trajanja.

Da li ste primetili da osobe koje borave dugo na suncu izgledaju starije, to je zato što njihove ćelije brže gube tečnost.

A šta nam sve to govori?

Da bi nam organizam normalno funkcionisao potrebno je unositi minimalno 8 čaša dnevno kod osobe normalne težine i građe, naravno što je čovek teži treba mu više tečnosti.

A sada da se vratim na naslov ovoga teksta, tj da li pivo može da zameni vodu? Pivo samo po sebi sadrži 4-5 procenata alkohola, a alkohol predstavlja diuretik što znači da podstiče izbacivanje vode iz organizma i time dovodi do dehidratacije.

Na primer, kada popijete jednu flašu piva od 0,5 l (500 mL) izbacićete 0,8 l (800 mL) urina, što znači da ste izgubili 300 ml vode preko.

Činjenica je da se u srednjem veku u pojedinim zemljama koristilo pivo umesto vode koja je bila jako zagađena, ali to je bilo pivo sa jako niskim procentom alkohola koji nije izazivao takav efekat izmokravanja. Inače, čisto da napomenemo, nikada alkohol ne mešajte sa lekovima!

Pa da zaključimo! Kao prvo, pivo jeste zabavno. Verujte nam, videli smo i suviše „zabavnih“ ljudi u hitnoj u toku praznika. Ali ne preterujte sa njim jer može biti opasno, jednostavno vodi ka alkoholizmu.

A drugo, ništa ne može da zameni običnu vodu, pijte je kada god možete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *