temperatura

Visoka temperatura, kada i kako je obarati?3 minuta čitanja

Jeste li primetili da je temperatura jedan od najvećih bauka u našem društvu. Svi je se plaše, niko više ne može da je trpi i svi odmah kreću u njeno obaranje. A u stvari temperatura je normalna reakcija organizma na upalu i predstavlja vid borbe našeg organizma protiv infekcije. U čemu je stvar?

Vidite, normalna temperatura kod zdravog čoveka je tu do 37 C, ako neko ima 38 stepeni on je subfebrilan, od 38 – 39 febrilan, a preko toga visoko febrilan.
Kada u naš organizam uđe neka infekcija, naše odbrambene snage se bude i kreću u njeno uništavanje, temperatura skače zato što većina tih stranih faktora ne podnosi temperaturu preko 37, i naš organizam to koristi kako bi se borio protiv upale Simptomi koji karakterišu visoku temperaturu su slabost, malaksalost, lupanje srca, osećaj hladnoće i nemogućnosti da se ugrejete, bolovi u kostima i zglobovima itd…

U suštini kada imate temperaturu do 38 stepeni nju ne treba obarati, treba pustiti naš organizam da se bori jer ta temperatura uništava tu infekciju. Temperaturu preko 38 treba spuštati, tu već organizam počinje da gubi previše tečnosti, dolazi do pregrevanja i korist od temperature je manji i tu već treba krenuti sa obaranjem. Najčešće se koriste standardni lekovi za obaranje tipa ibuprofena ili paracetamola, ali morate imati u vidu da svi ti lekovi počinju da deluju tek za pola sata i više i u tom periodu ne treba paničiti i ponavljati terapiju, već treba unositi što više tečnosti kako bi se pripomoglo organizmu da se bori. Tuširanje mlakom vodom takođe predstavlja jedan od načina za prirodno obaranje temperature, kao i mlake obloge koje možete staviti na čelo ili se njima kvasiti po telu. Alkoholno masiranje takođe može da posluži ali njegova efikasnost je slična vodenim oblogama tako da sa njima ne treba preterivati. Mlak čaj je neizostavan lek u terapiji visoke temperature, kao i voće i napici bogati vitaminom c.

Nikako se ne treba utopljavati, već naprotiv bez obzira što osećate jezu i hladnoću, treba se raskomotiti, nositi laganu pamučnu odeću kroz koju koža može da diše i luftirati prostorije. Pacijenti vrlo često greše i utopljavaju se jer pri visokoj temperaturi naš organizam malo pomeša lončiće i prijavljuje da nam je hladno i da se obučemo a u stvari treba se raskomotiti i našem organizmu pomoći da se rashladi i snizi temperaturu na što efikasniji način.

Da li treba veštački podizati temperaturu? NIKAKO pustite da naš organizam sam od sebe radi neke stvari, podizanje temperature može da Vam ugrozi život i nikako nije preporučljivo.
Postoji i grupa ljudi koja mora temperaturu da obara bez obzira kolika je, to su osobe koje boluju od hroničnih bolesti (srčani bolesnici, astmatičari, osobe koje bolju od karcinoma..) njima visoka temperatura može da pogorša stanje, tako da oni ipak ne bi trebali da puste da dodje do 38, već treba da je obaraju i na nižim vrednostima.

Sve u svemu probajte da ne obarate temperaturu ispod 38 i pustite organizam da se na svoj način izbori sa infekcijom. U ovom postu se nismo dotakli dece i beba kao i febrilnih konvulzija, ali to je jedna ozbiljna tema i zahteva jedan poseban post koji ćemo napisati ne vezano za ovaj. Pozdrav i zdravi bili.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

1 komentar na članak “Visoka temperatura, kada i kako je obarati?3 minuta čitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *