more

Šta nositi na more od lekova?4 minuta čitanja

U sledećih nekoliko tekstova ćemo se pozabaviti svim onim lepim stvarima koje mogu da vam se dese na dugo očekivanom odmoru i taj odmor vam učine nezaboravnim i radosnim. Pre svega pisaćemo o ujedima pčela, osa i stršljena, opekotinama, prolivu itd. Ah još se sećam divnog odlaska na Sitoniju u Grčkoj i bolesti stopala, usta i tabana koju mi je prenela ćerkica. Ona je to prebolela za par dana, a ja za celih sedam od čega četiri na predivnoj Sitoniji… Ali o tome drugi put, sada ćemo vam ispričati šta dva normalna paranoična doktora i roditelja sve smatraju pod obaveznim za odlazak na more ( inače svi doktori su malo paranoični….).

Prvo i osnovno, obavezno uplatite putno osiguranje, nije skupo a islatiće vam se i imaće te miran san jer ćete bez po muke moći da odete kod lekara, a da ne platite neku basnoslovnu cifru.

Drugo, obavezne su kreme za sunčanje sa visokim faktorom (za decu faktor 50 bar prvih nekoliko dana, posle možete i manji, mada mi našem detetu sve vreme mažemo faktorom 50). Kreme za posle sunčanja su jako dobra stvar, tako da ako vam se uklapaju u budžet, bilo bi dobro da ih imate. Postoje razni melemi za opekotine ako dođe do njih, naše proizvodnje, njih smatramo obaveznim kod odlaska na more.

Treće, morate imati pribor za dezinfekciju rana. To podrazumeva 3 % hidrogen kojim se prvo ispere rana, zatim jod za spoljašnju upotrebu kojim se vrši bukvalno istrebljivanje mikroorganizama (pod uslovom da niste alergični na njega), pa na kraju ide previjanje, gaznim kompresama, flasterima ili zavojima. Naravno, medicinski alkohol može da posluži za sve to (i rakija koja se doduše nekako uvek popije, pa dobro de, more je to…), ali naravno možete kupiti i dezinfekciona sredstva u obliku sprejeva koja ne peku (octenisept), koja su jako praktična za mališane.

Četvrta obavezna stavka je neki antibiotik. Mi smo u suštini protiv korišćenja antibiotika, ali u realnosti, kada krećete na more nije loše imati neki kraj sebe. Nema ništa gore nego gnojna angina u nekom izolovanom mestu van civilizacije. Ok je i odlazak kod doktora u inostranstvu ali naš narod ima skepsu prema tome, a i pruža mu sigurnost i miran san ta jedna kutija antibiotika ušuškana u zadnjem delu torbe.

Dolaze na red antihistaminici, lekovi za alergiju. Ako imate malu decu, antihistaminici za njih su u obliku sirupa, za vas ćete naravno poneti tablete. Ne bi bilo loše da imate i neku kremu ili mast koje biste mogli iskoristiti ako se pojavi alergija bilo kao posledica nekog ujeda ili nečeg drugog. U našim apotekama imate čitav niz takvih formulacija (kortikosteroidi, antihistaminici, postoje i kombinacije kortikosteroida i antibiotika jer često od češkanja ranice od ujeda insekata znaju da se inficiraju).

Fiziološki rastvor je obavezan, bilo za ispiranje dečjih nosića ili za korišćenje u inhalatoru. Fiziološki rastvor postoji u obliku sprejeva, kapi, ampulica od 5 ml za decu, a naravno i u bocama (100 ml, 500 ml, 1000 ml).

U slučaju proliva i stomačnih tegoba obavezno morate imati neki od probiotika. U našim apotekama imate čitav niz probiotika. Većini ljudi je zgodno da piju one koji se doziraju jednom dnevno. Ali naše iskustvo pokazuje da su oni bolji za prevenciju proliva, a za samo lečenje oni koji se doziraju više puta dnevno (to je logično jer vi sa prolivastim stolicama izbacujete i probiotik bez obzira na koncetraciju i prosto i tim dobrim bakterijama je potrebno vreme da oblože creva). Morate imati neko sredstvo za rehidrataciju, nebitno je da li ćete kupiti neki rastvor ili ćete poneti supice iz kesice koje takođe mogu da nadoknade elektolite. Takođe ako povraćate, dobro bi bilo da imate neke od lekova za želudac pod uslovom da ste ih koristili (ranitidin, omeprazol, pantoprazol…).

Lekovi za obaranje temperature i sirupi na istu temu za decu su obavezni (kao i toplomer). Uglavnom svi lekovi koji obaraju temperaturu istovremeno deluju i na bolove, tako da mogu da se koriste ako ste dobili sunčanicu i imate glavobolju, kao i za sve druge vrste bolova.

I za kraj, pored kofera lekova, obavezno ponesite dobro raspoloženje, isključite telefone i uživajte!

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Pitajte nas, recite šta mislite :)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *