Kao mali nikada nisam voleo cveklu, prosto cvekla ima taj zemljasti ukus koji mi nikada nije prijao.
Ali danas kada sam da kažemo „ stariji i pametniji “ iskreno ne da mogu da joj odolim.
Zašto, ne znam, možda to organizam sam po sebi prepoznaje šta mu najviše treba i prilagođava se.
To je onaj stariji deo, mada „Ja neću imati s kim ostati mlad ako svi ostarite“ reče Arsen…
Možda je to taj naš unutrašnje nesvesno ja koje nam kaže „ Zgrabi cveklu i grizi….“ , ali nije ni bitno.
Ono što pokušavamo da vam u ovom tekstu dočaramo je koliko je cvekla zdrava i kako je mi koristimo.
Šta je to cvekla?
Cvekla je jedna jesenja biljka i mi joj u glavnom jedemo korenasti deo.
Kažu da može da se jede i lišće ali mi ga stvarno nismo probali i ništa o njemu iskreno ne možemo da vam kažemo.
Ali korenasti deo je našao mesto u našoj ishrani i kao salata postao nerazdvojni deo obroka.
Kako mi koristimo cveklu?
Nekada smo je kuvali, ali onda smo shvatili da time samo smanjujemo njenu lekovitost i korist za organizam.
Zato je sada jedemo samo presnu.
Ok, stoji i činjenica da je lakše cveklu na brzinu oljuštiti ljuštilicom, proizvoljno sitno je naseckati, preliti maslinovim uljem i trunčicom jabukovog sirćeta i eto brzinske salate za one koji se kasno vraćaju sa posla.
Drugi način na koji je rado koristimo je sok od jedne srednje cvekle, dve šargarepe, jedne jabuke i pomorandže.
Sve to ubacimo u blender i eto zdravog napitka.
Naravno i pasterizovana može da se koristi i nju često konzumiramo kada smo lenji ( živi ljudi, šta ćete).
E sada realno treba se navići na ukus, nekako je zemljastog karaktera.
Da li je cvekla zdrava?
Što se tiče toga da li je cvekla zdrava, šta sadrži u sebi i šta može da leči, tu se ćemo probati da budemo što kraći.
Cvekla je bogata mineralima i vitaminima što je čini odličnom za dizanje imuniteta, detoksikaciju i borbu protiv upala (upala pluća).
Neka istraživanja su čak pokazala da obzirom da je bogata nitratima koji poboljšavaju cirkulaciju, ona može da dovede do kratkotrajnog obaranja pritiska i do poboljšanja u funkcionisanju mozga.
Bogata je vlaknima što je čini idealnom za probavu i stomak, takođe osećaj sitosti i smanjenje apetita koji izaziva pomaže ljudima koji hoće da smršaju a da ne pominjemo da sadrži malo kalorija a mnogo vode.
Kažu da cvekla leči i da je zdrava za konzumirati kod mnogih bolesti ali mi bi ovde izdvojili anemiju, jer pre svega je mi za to preporučujemo.
Recimo, dođe nam pacijent koji nema tegoba i kome smo u rutinskoj laboratoriji našli da ima krvnu sliku u graničnim ili vrednostima nižim od graničnih.
Njemu preporučimo da ubaci cveklu u ishranu, konzumira je što češće u periodu od mesec dana a onda mu opet proverimo krvnu sliku da bi videli da li se popravila.
I verovali ili ne u glavnom bude bolja i na taj način pacijent preskoči upotrebu lekova i štedi želudac.
Tako da jedite povrće i posebno cveklu!