karcinom dojke

Karcinom dojke3 minuta čitanja

Karcinom dojke je sa razlogom jedan od najvećih bauka u ženeskoj populaciji. On spada u najčešće tumore kod žena i daje kako fizičke tako i psihičke promene kod pacijenata. Mogu da ga imaju i muškarci, kod njih je redak ali ako se slučajno javi, jako je maligan.

Pre svega sve žene se plaše za svoje grudi, tu nema pitanja, ali ponekad u tom strahu hoće i da previde neke stvari, neke simptome. To je ono kada mislimo da će nešto proći samo od sebe a nikako da prođe, ili se možda smanji i javi samo ponekad, neke stvari je lakše potisnuti nego priznati. Odbijanje i neprihvatanje bolesti je jedan od glavnih faktora sa kojim moramo da se borimo. Prosto svi smo mi ljudi i to je u redu. Ono što treba da se zna o karcinomu dojke je ko je pod povećanim rizikom i koji su uopšte faktori rizika za njegovo dobijanje. Prvo povećana gustina žlezdanog tkiva dojke, ako je prva menstruacija bila pre 11 godine života, kasna menopauza, ako je prva trudnoća bila posle 30. godine života, korišćenje hormonske terapije u menopauzi, ako imate bliskog srodnika koji je bolovao od ovog karcinoma, konzumiranje alkohola…

Šta karakteriše karcinom dojke i kada da posumnjate da ga možda imate?

Pre svega jako je bitno obratiti pažnju na simetriju dojki, jedna je uvek pomalo veća ali ta razlika ne sme da bude drastično velika. Zatim pojava bilo kakve kvržice unutar dojke, bilo da je pokretna ili nepokretna pogotovo ako ta kvržica raste. Pojava iscedka, bilo da je krvav, sukrvičav ili bled takodje zahteva pregled. Neke žene imaju normalno uvučene bradavice, ali te bradavice mogu da se izvuku, sa druge strane ako se bradavica uvukla sama od sebe od skoro i ne može se izvući to je još jedan znak na mogući karcinom dojke. Zatim promene na dojci u vidu ranica, crvenila (koje može da znači i upalu), ljuspanja kože dojke isto tako mogu da budu znak pojave karcinoma dojke. Povećanje limfnih čvorova u pazušnoj jami je isto razlog za javljamje lekaru jer može da bude jedan od simptoma karcinoma dojke.

Šta je bitno?

Jako je bitno ići na redovne kontrole dojke, sve žene preko dvadesete godine bi trebalo povremeno da urade eho dojki, ako se jave neke promene ti pregled ultrazvukom moraju da budu i češći. Mamografija je obavezna za sve žene preko 50 godine života. Mamografija se može uraditi i ranije ako postoji indikacija za to i to predloži hirurg. Ne smete čekati i misliti da će neka promena da prođe sama od sebe, morate tu promenu ispitati pa makar bila i trivijalna. Takođe jako je bitno i samopregleđivanje i uključivanje partnera u pregled, ali o tome ćemo u sledećem tekstu.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Pitajte nas, recite šta mislite :)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *