gorušica

Gorušica i gastritis.Kako ih sprečiti i koja ishrana je dozvoljena?2 minuta čitanja

Došla nam je jesen, prepuna boja i mirisa… Kada samo pomislim na pečenu papriku, ajvar, kisele krastavčiće i ostale đakonije…A onda ta neizbežna gorušica posle konzumiranja takve hrane.

Šta jesti ako se javi gorušica, čir na dvanaestopalačnom crevu ili želucu i uopšte probleme sa varenjem?

Svuda možete da pročitate savete o ishrani, ali budimo realni nama su na jelovniku glavne svinjetina i piletina, što zbog navika, što zbog dubine našeg džepa i zato smatram da ishrana treba da bude zdrava, ali i da bude prilagođena finansijskim mogućnostima.

Ako niste u prilici da kupujete nemasna mesa kao što su teletina, jagnjetina i junetina, onda barem birajte nemasne delove svinjetine kao što su but i krmenadle, a izbegavajte vrat, rebra i iznutrice uopšte, čvarke (da znam, tuga)…

Kada se radi o piletini ona je nažalost dosta masna zbog koncetrata kojim se pilići hrane, pa birajte domaću živinu, a ako ne možete, onda jedite file i odstranite kožicu.

Što se tiče ribe dozvoljene su sve vrste morskih riba ( npr. skuša koja je izuzetno zdrava, a nije skupa), ali bi trebalo ređe konzumirati rečnu ribu, posebno šarana koji je izuzetno masan.

Ljudi koji imaju probleme sa varenjem treba da izbegavaju suhomesnate proizvode, posebno one dimljene i dosta začinjene, ali je dozvoljena kuvana šunka tipa pilećih i ćurećih prsa. Nisu dozvoljeni parizeri i kobasice svih vrsta. Na listi nepoželjnih namirnica su i sve vrste konzervi i pašteta, uključujući i konzerviranu ribu (tunjevinu, sardinu , lososa).

Od mlečnih proizvoda bi trebalo koristiti one sa manje masnoće i manje soli.

Od povrća je gotovo sve dozvoljeno u kuvanom obliku, ali mahunarke generalno ljudima koji imaju probleme sa varenjem ne prijaju (grašak, pasulj…). Kiseo kupus i kelj, turšija, jaki začini, ljuto i uopšte kiselo takođe im ne prijaju.

Kafu, cigarete i alkohol bi takođe trebalo izbegavati kao i gazirane i zaslađene napitke.

Način pripreme hrane igra bitnu ulogu, zdravija je kuvana i pečena (prženo u dubokom ulju ili pohovano je možda ukusnije, ali šteti zdravlju).

Ipak najbitnije od svega je da budemo umereni i da slušamo svoj organizam.

2 komentara na članak “Gorušica i gastritis.Kako ih sprečiti i koja ishrana je dozvoljena?2 minuta čitanja

  1. JA PIJEM PO JEDNU ČAŠU BEZALHOHOLNOG PIA DNEVNO A IMAM PROBLEM SA POVREMENIM BOLOVIMA I NADUTOSTI U STOMAKU. SAVETE KOJI STE NAPISALI VREDE ZNATI.

    1. Hvala, možda bi mogli da uradite test na Helikobakter, hoće on povremeno tako neke simptome da da.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *