Došla nam je jesen, prepuna boja i mirisa… ali sa njom i gorušica.
Kada samo pomislim na pečenu papriku, ajvar, kisele krastavčiće i ostale đakonije…
A onda ta neizbežna muka posle konzumiranja takve hrane.
Šta jesti ako se javi gorušica, čir na dvanaestopalačnom crevu ili želucu i uopšte probleme sa varenjem?
Svuda možete da pročitate savete o ishrani, ali budimo realni nama su na jelovniku glavne svinjetina i piletina, što zbog navika, što zbog dubine našeg džepa i zato smatram da ishrana treba da bude zdrava, ali i da bude prilagođena finansijskim mogućnostima.
Ako niste u prilici da kupujete nemasna mesa kao što su teletina, jagnjetina i junetina, onda barem birajte nemasne delove svinjetine kao što su but i krmenadle, a izbegavajte vrat, rebra i iznutrice uopšte, čvarke (da znam, tuga)…
Kada se radi o piletini ona je nažalost dosta masna zbog koncetrata kojim se pilići hrane, pa birajte domaću živinu, a ako ne možete, onda jedite file i odstranite kožicu.
Što se tiče ribe dozvoljene su sve vrste morskih riba ( npr. skuša koja je izuzetno zdrava, a nije skupa).
Međutim, trebalo bi ređe konzumirati rečnu ribu, posebno šarana koji je izuzetno masan.
Ljudi koji imaju probleme sa varenjem treba da izbegavaju suhomesnate proizvode.
Posebno one dimljene i dosta začinjene, ali je dozvoljena kuvana šunka tipa pilećih i ćurećih prsa.
Nisu dozvoljeni parizeri i kobasice svih vrsta.
Na listi nepoželjnih namirnica su i sve vrste konzervi i pašteta, uključujući i konzerviranu ribu (tunjevinu, sardinu, lososa).
Od mlečnih proizvoda bi trebalo koristiti one sa manje masnoće i manje soli.
Od povrća je gotovo sve dozvoljeno u kuvanom obliku, ali mahunarke generalno ljudima koji imaju probleme sa varenjem ne prijaju (grašak, pasulj…).
Kiseo kupus i kelj, turšija, jaki začini, ljuto i uopšte kiselo takođe im ne prijaju.
Kafu, cigarete i alkohol bi takođe trebalo izbegavati kao i gazirane i zaslađene napitke.
Način pripreme hrane igra bitnu ulogu, zdravija je kuvana i pečena (prženo u dubokom ulju ili pohovano je možda ukusnije, ali šteti zdravlju).
Ipak najbitnije od svega je da budemo umereni i da slušamo svoj organizam.
JA PIJEM PO JEDNU ČAŠU BEZALHOHOLNOG PIA DNEVNO A IMAM PROBLEM SA POVREMENIM BOLOVIMA I NADUTOSTI U STOMAKU. SAVETE KOJI STE NAPISALI VREDE ZNATI.
Hvala, možda bi mogli da uradite test na Helikobakter, hoće on povremeno tako neke simptome da da.