šuljevi

Doktore, žuljaju me šuljevi!1 minuta čitanja

Danas šuljevi predstavljaju jedan od najčešćih zdravstvenih problema savremenog čoveka. Javljaju se gotovo podjednako i kod žena i kod muškaraca i veoma su česti kod trudnica.
Šuljevi mogu da budu spoljašnji i unutrašnji. U osnovi nastaju zbog porasta pritiska u analnoj regiji a najčešće zbog tvrde stolice, mada mogu da budu i nasledni.
Mogu da se javljaju samo povremeno ali mogu da budu i stalni, vrlo često mogu da budu praćeni svežom krvlju koja je poprskana preko „stolice“. Pri čemu, moram da napomenem, svaka pojava krvi u stolici zahteva detaljnu analizu jer ta mala gotovo neprimetna krvarenja mogu u dužem vremenskom periodu da dovedu do anemije, a mogu da budu i simptom ozbiljnije bolesti. Simptomi koji prate šuljeve su najčešće peckanje, bol i svrab i jako su dosadni!!!
Pa šta raditi s šuljevima?

Postoji čitava paleta krema i masti u apotekama, kao i lekova koji se unose oralnim putem, ali samodisciplina predstavlja osnovu lečenja šuljeva. Posle svake stolice neophodno je oprati se mlakom vodom i blagim sapunom ili šamponom. Treba unositi što više tečnosti i jesti vlaknastu kuvanu hranu kako bi „stolica“ bila što mekša. Postoje takođe i različita pomagala u vidu guma, jastuka, stolica… Ali ona su tu samo da ublaže simptome a ne da izleče bolest. Naravno u krajnjem slučaju dolazi i opcija operacije, u zavisnosti od stepena hemoroida, ali kao što smo već napomenuli operacija se ostavlja za sam kraj jer nije ni malo naivna a oporavak je relativno dug i naporan.
Suma sumarum zdrava ishrana, kuvana hrana i higijena su osnova lečenja šuljeva.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *