aritmija

Aritmija ili ono čuveno preskakanje srca4 minuta čitanja

Jedan od najčešćih problema na koji nam se žale naši pacijenti je aritmija ili preskakanje srca. U glavnom ne bude ništa opasno. Ali bilo koji problem sa srcem prestavlja razlog za brigu i treba ga detaljno ispitati. Ali prvo da vam objasnimo neke činjenice na što prostiji način.

Pre svega, svako povremeno oseti lupanje srca i poneki preskok. Ponekad čak i kada uradimo EKG mi slučajno nađemo poneki preskok i tada prvo pitamo pacijenta da li ima neku tegobu. I to je najosnovnije, sama aparatura bez objašnjenja pacijentovog stanja ništa ne znači, važno je kako se ko oseća. Ako se samo ponekad oseti poneki preskok, to nije razlog za uzbunu ali jeste za ispitivanje.

Da biste razumeli šta je to aritmija ili lupanje srca objasnićemo vam ukratko na koji način funkcioniše ljudski organizam. Mi pre svega radimo na bio struju, naš organizam u grubom smislu te reči možete porediti sa radio aparatom ( to je ono što pušta muziku preko radio stanice, sećate li se tog uređaja…). Osnovni pokreatač našeg organizma je srce koje pumpa krv. Ono u sebi ima čitav niz žica kroz koje protiče bio – struja i ako dođe do nekog poremećaja u tim žicama ili priključcima, nastaće aritmija ili preskakanje srca. Takođe to možete da poredite sa prinošenjem mobilnog aparata radio uređaju i onim karakterističnim smetnjama koje tada nastaju. Naravno postoje i drugi uzroci nastanka aritmija kao što su problemi sa hormonima, anemije, stres, itd. I sve to treba uzeti u obzir kada se pojavi aritmija ili preskakanje srca.

Kako naši pacijenti opisuju taj osećaj aritmije ili preskakanja srca?

Pre svega oni nam se žale na prisustvo knedle u grlu, jedan pacijent lovac je aritmiju ili preskakanje srca poredio sa skakanjem zeca koje ga je ostavljalo bez daha ( a nikako tog zeca da ulovi…). Vrlo često se javlja zamaranje nesvestica i gubitak daha, pogotovo kada se duže hoda. Kada se pokuša sa merenjem pritiska digitalnim aparatom on pokaže neregularne otkucaje srca dok pritisak u glavnom bude dobar ili pak uvek bude dramatično različit pritisak.

Koliko tipova aritmija postoji?

Jako puno i za Vas su ti podaci trenutno suvišni u sledećem tekstu koji će biti stručniji ćemo bliže pričati o samim tipovima aritmije. Sada ćemo samo spomenuti kada je aritmija opasna i kada trebate obavezno da se javite lekaru.

U suštini kao što smo ranije spomenuli važno je kako se osećate, gore pomenuti lovac je imao problema u miru dok je stajao i čekao u zasedi. Ništa nije radio naporno, prosto je sedeo i osećao kako mu srce preskače dok je u daljini video zeca, kada se javio kod lekara imao je svaki treći ili četvrti preskok van normalnih otkucaja. To je već zahtevalo terapiju i takav pacijent po nama treba da se šalje specijalisti na dalje ispitivanje i terapiju koja se uvodi postepeno i za koju treba jako puno strpljenja da bi se pogodila prava. Uvek kada osetite preskakanje srca morate da se javite u najbližu hitnu službu ili ambilantu kako bi se za početak uradio barem ekg i utvrdilo koji tip aritmije i preskakanja srca se nalazi kod vas.

Kako se leče aritmije ili preskakanje srca?

Nema prirodnih lekova za ovo stanje, terapija se zasniva na čitavoj paleti lekova koji se postepeno uvode i čija dužina uzimanja traje manje više doživotno. I tu je naravno najbitnije utvrditi sam uzrok aritmije. Imao sam pacijenta sa dugotrajnim aritmijama i tek na rendgenu srca i pluća se pokazalo da je na plućima on imao karcinom koji je bio blizu srca i koji je verovatno te aritmije izazivao. Stim u vezi dolazimo i na temu kako se aritmije i njihovi uzroci otkrivaju.

Jako je bitno obaviti kompletne pretrage i kompletno ispitivanje. Od ekg-a, pa do kompletne laboratorije sa hormonskim statusom štitne žlezde, 24 – časovni holter ekg monitoring, rtg- a srca i pluća i eha stomaka. Posle obavljenih pretraga se u dogovoru sa internistom ili izabranim lekarom počinje sa laganim uvođenjem terapije i traženjem pravog leka koji će odgovarati aritmiji koja postoji. Naravno kao i svako uvođenje terapje to nije egzaktna nauka, nekom će odgovarati jedan lek, nekom drugi ali treba biti strpljiv i uporan.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

2 komentara na članak “Aritmija ili ono čuveno preskakanje srca4 minuta čitanja

  1. Postovani bolujem od extrsystole ventricularis. Cardiomyopathia hypertrophica obstructiva, insuff.v.mitralis gr ll- lll et v.tricuspidalis gr ll- i asthma bronchiale . Imam 40 godina i pukao mi je most sad je potrebno raditi novi pa s obzirom na moje bolesti i lekove koje pijem a to su : amiodaron 1 dnevno tensec 2.5 mg jednom dnevno i Valsacor combi . Trebala bi da primim lokalnu anesteziju na bazi lidokaina pa me zanima koliko je to dobro za moje zdravlje i smem li uopšte primiti anesteziju ako smem koju. Unapred zahvalna zahvat bi trebalo da se uradi u petak. Hvala na odgovoru s postovanjem. Penjin Valentina

    1. Poštovana,
      Neke opšte preporuke kad se radi o lidokainu kao lokalnom anestetiku je da doza treba da se smanji kod pacijenata koji imaju kardiovaskularne probleme kao što je Vaš slučaj , a da vazokonstriktore ne bi trebalo uopšte da primate (epinefrin) ni kao lokalnu anesteziju. iz tog razloga bi bilo najbolje da konsultujete Vašeg kardiologa koji je najbolje upoznat sa Vašim stanjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *