Angina pektoris

Angina pektoris6 minuta čitanja

Šta je jedno od najčešćih pitanja koje nam postavljaju pacijenti kojima je tek otkrivena angina pektoris? Pogađajte, naravno to je da li mogu da imaju seks bez obzira što imaju anginu pektoris. Što i jeste u neku ruku pitanje koje je veoma važno jer seks predstavlja sastavni i neophodni deo života bez obzira na godine.

Šta im mi na to kažemo? Naravno da može ali postoje izvesna pravila koja moraju da poštuju. Sećate se one priče o starijem gospodinu i njegovoj 30 godina mlađoj izabranici i po njega fatalnom ishodu tokom seksa. E vidite postavlja se pitanje gde je on pogrešio? Pre svega, svako posle jednog određenog broja godina oseti neki bol u grudima, osetio ga je i on ali se nije javio svom internisti ili kardiologu kako bi taj bol ispitao jer je mislio da njega godine ne dotiču… Ili ako ga je i ispitao smatrao je da može lekove za anginu pektoris samo povremeno da uzima a ne stalno, što je jedan od prioriteta u lečenju angine. I što je najbitnije, verovatno je koristio neki od lekova za podsticane potencije koji se apsolutno ne smeju koristiti ako angina pektoris nije dobro kontrolisana, a i onda samo ako su se pre toga konsultovali sa svojim kardiologom ili internistom u vezi toga. Zašto je to tako bitno? Ti lekovi podstiču potenciju a potom i naravno fizički napor, a angina pektoris se pogoršava u fizičkom naporu, plus što ta vrsta lekova ne ide zajedno sa lekovima tipa nitrata koji se vrlo često koriste u terapiji angine pektoris… Ili je možda na kraju krajeva i preterao u egzibicijama, prosto zna se u kojim godinama se rade neke stvari a u kojima ne i u kojima treba lagano uživati u tim nekim trenucima sreće…

Ali vratimo se na temu.

Šta je u stvari angina pektoris? Vidite, kako starimo naši krvni sudovi propadaju, stvaraju se naslage holesterolola i triglicerida i samim tim se sužavaju (nastaje ateroskleroza), pa je i protok krvi kroz njih poremećen, tj smanjen. Kad je protok krvi smanjen nastaje ishemija, dopremanje kiseonika što je primarna uloga krvi je smanjeno, a kiseonik hrani sve naše organe, a samim tim i srce. Odgovor organizma na to je naravno pojačano pumpanje srca i skok pritiska, ali kada su zahvaćeni i krvni sudovi srca (koronarne arteije), onda ni srce nema više dovljno hrane i kiseonika i zbog toga doslovno rečeno pati. Ta patnja srca izaziva bol u grudima.

Kako se otkriva angina pektoris? Pre svega prvi alarm za uzbunu je bol u grudima. Pacijenti tu teskobu opisuju kao da ih nešto boli iza grudne kosti, steže, kao da im neko sedi na grudima, često se brzo umaraju i imaju kratak dah. Žene obično ne opisuju nikakve bolove kad su početni simptomi u pitanju, već se obično žale na brzo zamaranje i kratk dah, gubitak kondicije. Ponekad se bol širi u levo rame i u levu ruku, ali može i u vilicu, stomak, desnu ruku i u leđa. Problem se javlja kod dijabetičara ako kao komplikaciju svoje bolesti imaju dijabetičnu polineuropatiju, oboljenje nervnih završetaka, među njima onih koji prenose bol, pa taj bol ne osećaju i zato je bitno da se i na najmanju teskobu u grudima ili nelagodnost obrate lekaru i ispitaju. Mi smo u svojoj praksi imali slučjeve da dijabetičari razviju infarkt, a da uopšte ne osećaju bol.

Šta se podrazumeva pod ispitivanje? Pre svega tu je EKG, jeste da on pokazuje samo trenutno stanje i kada se radi u trenutku kada nema bola može da bude potpuno normalan, ali ipak treba se uraditi. Zatim dolazi na red pregled koji se sastoji od kompletne laboratorije, rendgena srca pluća, eha srca, eha abdomena, testa opterećenja i naravno posete kardiologu… U zavisnosti od nalaza, ispitivanja mogu da se prošire. Nekad se pored dijagnostike koja ide u smeru angine pektoris, rade i testovi na viruse, na Coxackie, CMV, Parvo i ostale ako se posumnja na perikarditis, posebno kod mlađih ljudi.

Sad šta je tu još bitno? Bitno je da znate od koje vrste angine pektoris bolujete jer postoji nekoliko tipova, a to je važno radi ordiniranja prave terapije. Prvi tip je stabilna angina pektoris, a naziva se tako jer se njeni simptomi pojavljuju pri fizičkom naporu ( penjanje uz stepenice, sportska aktivnost …) kada su potrebe srca za kiseonikom veće, a smiruju se ubrzo nakon upotrebe lekova i odmora. Drugi tip je nestabilna angina pectoris koja je jako opasna jer se pojavljuje iznenada , čak i kada se odmarate , a njeni napadi se dešavaju kada naslage holesterola i triglicerida ( plakova) puknu i napravi se krvni ugrušak koji još više pogorša protok krvi kroz srce. Naravno ti krvni ugrušci mogu potpuno blokirati krvne sudove. Ako se desi da oni totalno blokiraju krv do jednog dela srčanog mišića, nastaje infarkt o kome ćemo detaljnije da pišemo u novom tekstu. Treći tip angine je varianta angina (Prinzmetalova angina) koja nastaje kao posledica spazma koronarnki ( srčanih sudova ), tj kad se odjednom koronarke suze i zgrče dođe do trenutnog smanjenog dopremanja krvi u jedan deo srca. To ne traje dugo i simptomi popuštaju na upotrebu lekova. Ono što treba znati da svi tipovi angine pektoris mogu da dovedu do infarkta i zato je bitno poštovati terapiju i režim ishrane i promeniti životne navike. Od lekova koji se koriste u lečenju angine na prvom mestu ćemo pomenuti nitrate koji su vazodilatatori koji šire krvne sudove i na taj način povećavaju protok (izosorbiddinitrat, izosorbidmononitrat, nitroglicerin i ostali…). Naravno, mogu se uključiti i lekovi kao što su molsidomin i trimetazidin koji se često koriste kod nestabilne angine pektoris. Na drugom mestu su lekovi koji su za cirkulaciju , antiagragacini lekovi koji sprečavaju slepljivanje trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka ( na prvom mestu acetilsalicilna kiselina, a onda i lekovi sa jačim dejstvom, kao što su klopidogrel, tikagrelor ) Takođe tu su beta-blokatori i ostali antiaritmici ako postoji tahikardija ili drugi poremećaji ritma. Naravno uključuju se i mnogi drugi lekovi u zavisnosti od drugih pridruženih bolesti. Terapija je doživotna. Pored medikamentne terapije nekad je potrebno uraditi zahvat koji se naziva angioplastika (takođe poznata kao perkutana koronarna intervencija-PCI), obično u kombinaciji s postavljanjem male metalne cevi nazvane stentom. U nekim slučajevima mogu biti potrebne operacije srca (koronarni bypass).

Šta reći na kraju, angina pektoris se leči ali kao i svaka bolest zahteva poštovanje, redovno uzimanje terapije i umerenu fizičku aktivnost. Ponekad pacijenti misle da će proći sama od sebe, jer i ti bolovi uglavnom prođu sami od sebe, ali mogu ponovo i da se jave i zato treba ispitati svaku mogućnost kada se jave tegobe koje mogu da liče na anginu pektoris. A što se seksa tiče, može naravno ali kao i u svemu i u njemu treba biti umeren.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Pitajte nas, recite šta mislite :)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *